Heb jij nog een asbestdak op je erf? Dit is een goed moment om daar een plan voor te maken. Want elk asbestdak is inmiddels zeker 30 jaar oud, economisch afgeschreven en aan het slijten.
Waarom is het slim om je asbestdak te verwijderen?
Doordat je asbestdak slijt komen er schadelijke asbestvezels via de lucht of via afspoeling op en rondom je erf.
Ook wordt verzekeren steeds moeilijker. Verzekeraars bieden vaker geen goede dekking meer aan of premies worden hoger. Dakvervanging na brand, hagel of storm wordt nauwelijks of niet meer vergoed en opruimschade wordt steeds kritischer beoordeeld.
Het vervangen van een asbestdak levert nieuwe kansen op voor jouw stal of schuur. Je kunt kiezen voor een geïsoleerd dak, je dak gebruiken voor zonnepanelen of andere verbeteringen doorvoeren.
Maak een plan
Het saneren van jouw asbestdak is een flinke klus. De eerste stap is om een plan te maken. Dat kan ook samen met jouw bedrijfsadviseur. Geef in het plan antwoord op de volgende vragen:
Bevat mijn dak asbest? Dit is vaak al bekend, maar op de pagina 'contact' lees je hoe je een asbestdak herkent.
Wat zijn jouw toekomstplannenmet de schuur? Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen, het dak isoleren of de schuur anders indelen? Denk hierover na en pas de plannen voor asbestverwijdering aan op de toekomstplannen.
Zijn er financiële regelingen? Controleer of er in jouw provincie of gemeente subsidies of leningen zijn. Dat kan zijn voor het verwijderen van asbest, maar ook voor bijvoorbeeld verduurzaming. Daarnaast zijn er fiscale voordelen bij het verwijderen van asbest. Lees onderaan deze pagina meer over subsidies, leningen en fiscale voordelen.
Wat zijn de kosten? Maak een kosteninschatting en bekijk welke fiscale voordelen mogelijk zijn. Bepaal ook of het slim is om andere aanpassingen te combineren, zoals isoleren of zonnepanelen.
Welke praktische zaken moet je regelen? Kijk wat er nodig is om de asbestverwijdering goed te laten verlopen. Moeten dieren tijdelijk naar een andere stal? Is er opslagruimte nodig voor materialen? Zorg dat alles vooraf goed is geregeld.
Wat is voor jou een goed moment om het asbest te verwijderen? Voor jouw bedrijf kan het bijvoorbeeld verschil maken welk seizoen het is.
Aan de slag
Ligt er asbestbedekking op het dak van jouw schuur, stal of ander bedrijfsgebouw? Dit asbestdak mag je nooit zelf verwijderen. Laat eerst een asbestinventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Dit rapport is 3 jaar geldig. Vind een gecertificeerd bedrijf bij jou in de buurt.
Bij volledige sloop van een stal of boerenschuur is een oriënterend Flora-Fauna-onderzoek verplicht. Vaak voert het asbestverwijderingsbedrijf dit onderzoek uit. Hoewel een ecologisch onderzoek niet verplicht is bij het vervangen van een asbestdak, wordt het wel aangeraden. Dit onderzoek helpt vaststellen of er beschermde diersoorten onder het dak leven en welke maatregelen nodig zijn om deze te beschermen.
Spreek duidelijk af wie de extra kosten betaalt als er onverwacht extra werk nodig is. Het asbestverwijderingsbedrijf voert het asbest altijd zelf af, maar overleg ook van tevoren wie het eventuele restafval opruimt.
Het vervangen van jouw asbestdak is een grote klus, maar het biedt ook mogelijkheden. Jouw agrarisch adviseur of erfcoach kan je helpen met het maken van plannen voor jouw bedrijf. Een adviseur of coach weet alles over de agrarische sector en zaken zoals de markt, regels, en de natuur.
Meld de verwijdering minimaal 4 weken van tevoren online bij het Omgevingsloket. Dit kun je zelf doen of via het asbestverwijderingsbedrijf dat de verwijdering voor je regelt. Hierbij moet ook het asbestinventarisatierapport meegeleverd worden. De website controleert meteen of er een vergunning nodig is. Maximaal 5 dagen na de aanmelding krijg je een antwoord. Als de melding wordt goedgekeurd, kan het asbestverwijderingsbedrijf beginnen met het asbest verwijderen.
Laat het asbestdak verwijderen.
Na het verwijderen volgt een eindcontrole om te checken of alle asbest weg is. Dit wordt geregeld door het bedrijf dat het asbest heeft verwijderd en uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium. Pas als alles is gecontroleerd en goedgekeurd, mag je de plek weer gebruiken. Zonder goedkeuring is de sanering nog niet klaar.
Vraag en antwoord
Een gecertificeerd bedrijf moet het asbest verwijderen. Op www.ascert.nl kun je gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven vinden bij jou in de buurt.
De kosten voor het verwijderen van asbest hangen af van verschillende dingen, bijvoorbeeld van de grootte van je dak en wat voor dakbedekking je hebt. Je kunt het beste offertes opvragen bij verschillende asbestverwijderingsbedrijven.
Op dit moment zijn er geen landelijke financiële regelingen voor het verwijderen van asbest. Sommige gemeenten of provincies bieden wel subsidies of leningen aan. Neem contact op met jouw gemeente of provincie en vraag naar de mogelijkheden. Voor aanpassingen om je dak duurzamer te maken, zoals zonnepanelen, kun je soms ook een subsidie krijgen.
Als bedrijf kun je bij het vervangen van een asbestdak soms fiscaal voordeel krijgen. Dat doe je via een egalisatiereserve. Daarmee reserveer je jaarlijks een bedrag om later uit te geven aan de vervanging van je dak. Dat gereserveerde bedrag komt in mindering op de winst van het bedrijf. Lees meer over een egalisatiereserve of informeer hiernaar bij je accountant.
Als je het asbestdak vervangt door een geïsoleerd dak, bijvoorbeeld sandwichpanelen, dan kun je ook in aanmerking komen voor de Energie-Investerings-Aftrek (EIA). Onder voorwaarden is een maximale aftrek van 40% van het investeringsbedrag mogelijk op de belastbare winst. Soms kan dit gecombineerd worden met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Informeer hiernaar bij je accountant en houd er rekening mee dat je dit op tijd moet aanvragen.
Meer weten? Ga naar de pagina 'Contact' voor antwoorden op alle veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.
Geen agrarisch bedrijf meer? Kijk dan bij de pagina voor 'particulieren'.