Ik ben geen agrariër (meer)

Heb jij nog een asbestdak op je erf? Dit is een goed moment om daar een plan voor te maken. Want jouw asbestdak ligt er al meer dan 30 jaar en is daardoor aan het slijten. En dat zorgt voor risico’s.

Waarom is het slim om je asbestdak te verwijderen?

Doordat jouw asbestdak in de buitenlucht ligt, slijt het onder invloed van regen, vorst en zonlicht. Daardoor komen er losse asbestvezels vrij. Via de wind en regen komen deze in de lucht en op jouw erf terecht. Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid. Hoe meer losse asbestvezels iemand inademt, hoe groter de kans dat je daar ziek van wordt. 

Ook wordt verzekeren steeds moeilijker. Verzekeraars bieden vaker geen goede dekking meer aan of premies worden duurder. Dakvervanging na brand, hagel of storm wordt nauwelijks of niet meer vergoed en opruimschade wordt steeds kritischer beoordeeld. 

Het verwijderen van een asbestdak levert nieuwe kansen op. Wat zijn jouw plannen met die oude schuur of stal? Slopen, opknappen, een bedrijf beginnen of iets heel anders? Maak een plan en ga aan de slag! 

Maak een plan

Het verwijderen van jouw asbestdak is een flinke klus. De eerste stap is om een plan te maken. Geef in het plan antwoord op de volgende vragen:  

  1. Bevat mijn dak asbest? Check eerst of je asbest hebt en om hoeveel vierkante meter het ongeveer gaat. Is jouw schuur vóór 1994 gebouwd? Dan kan er asbest in de dakbedekking zitten. Een asbestdak van maximaal 35 vierkante meter mag je als particulier, onder voorwaarden, éénmalig zelf verwijderen. Is jouw dak groter? Schakel dan een asbestverwijderingsbedrijf in. Lees hier hoe je asbest kunt herkennen. 
     
  2. Wat zijn jouw plannen met de oude schuur? Wil je de schuur slopen, opknappen, of een nieuwe functie geven? Het verwijderen van je asbestdak kan hét moment zijn om iets heel anders te doen met jouw erf.  
     
  3. Welke ruimtelijke regelingen zijn er? Check welke ruimtelijke regelingen er zijn in jouw gemeente of provincie. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld de rood-voor-rood-regeling (of: ruimte-voor-ruimte regeling). Daarmee kun je oude boerderijen of schuren ombouwen tot een woning en/of nieuwe woningen realiseren na sloop van de oude gebouwen.   

    Voordat je met deze mogelijkheden kunt beginnen, moet je overleggen met de gemeente. Dit proces gaat vaak over bestemmingswijzigingen en kan veel tijd kosten. Pas als dit klaar is, kunnen de volgende stappen, zoals de inventarisatie en sloop, worden uitgevoerd. 
     
  4. Zijn er in jouw provincie of gemeente subsidies of leningen beschikbaar? Controleer of er in jouw provincie of gemeente subsidies of leningen zijn voor het verwijderen van asbest of duurzamer maken van je dak. Lees onderaan de pagina meer over subsidies en leningen.
     
  5. Wat zijn de kosten? Maak een kosteninschatting en bekijk welke fiscale voordelen mogelijk zijn, mocht er nog sprake is van fiscaal ondernemerschap. Bepaal het beste moment om het asbest te verwijderen. En bepaal of het slim is om de verwijdering andere aanpassingen te combineren, zoals isolatie of zonnepanelen. 

Aan de slag

Vraag en antwoord

Meer weten? Ga naar de pagina 'Contact' voor antwoorden op alle veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.