Meer over asbest

Op deze pagina vind je meer informatie over asbest.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen. Die mineralen bestaan uit hele kleine vezels die je niet kunt zien. Asbest werd tot 1993 gebruikt in onder andere golfplaten, platte dakleien en soms bitumen. Na 1994 werd het gebruik van asbest verboden. 

Een asbestdak herkennen

Is jouw huis, schuur of bedrijfsgebouw vóór 1994 gebouwd? Dan kan er asbest in de dakbedekking zitten. Asbest kan in de volgende dakbedekking zitten: golfplaten, dakleien of bitumen. In gewone dakpannen en rieten daken zit geen asbest. Bij golfplaten kun je asbest herkennen aan codes. Als je één van deze letters op de golfplaat ziet staan, zit er zeker asbest in: AT, NF, of CAF. De vragenlijst van Milieu Centraal helpt ook om asbest te herkennen en te bepalen wat je moet doen. Wil je zeker weten of er asbest in je dak zit? Laat een stukje (monster) van je dak onderzoeken door een laboratorium. Zoek een laboratorium waarbij je een pakket kunt bestellen om zelf een monster te nemen. 

Gevaren van een asbestdak

Asbest werd tot 1994 gebruikt in daken. Alle asbestdaken liggen er dus al meer dan 30 jaar. Door schade van het weer slijten de daken en komen er asbestvezels vrij. De asbestvezels komen door de wind in de lucht terecht of spoelen via het regenwater van het dak. Via de tuin of het erf kun je ze dan mee naar binnen lopen. Asbestvezels zijn schadelijk voor gezondheid van mens en dier. Als je de losse asbestvezels inademt, kun je na lange tijd (10 tot 60 jaar) longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker krijgen. Asbestvezels zijn alleen schadelijk als je ze inademt, en daarvoor moeten ze dus loskomen uit het materiaal waarin asbest is verwerkt en vervolgens in de lucht komen. Hoe schadelijk asbest is, hangt af van hoeveel asbestvezels je tijdens je leven inademt. Ook het soort asbest speelt hierbij een rol. 

Hoge kosten bij schade

Je kunt een asbestdak steeds slechter verzekeren. Als je asbestdak beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een brand of storm, kunnen er stukken asbest in de omgeving terechtkomen. Een gecertificeerd bedrijf moet dit opruimen. De kosten daarvan kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Sommige verzekeraars verzekeren daarom geen asbestdaken meer of betalen maar een deel van deze kosten. Wanneer je je asbestdak verwijdert, hoef je je hierover geen zorgen meer te maken. Ook verlagen sommige verzekeraars de verzekeringspremie als een asbestdak verwijderd is. 

Waarom is er nu meer aandacht voor asbest?

De overheid heeft vroeger al belangrijke bronnen van asbestvezels aangepakt, zoals asbesthoudende wegen en remmen in voertuigen. Asbestdaken zijn nu de grootste bron van asbestvezels. Op dit moment liggen er in Nederland nog heel veel asbestdaken. Deze daken zijn inmiddels meer dan 30 jaar oud en slijten steeds meer. Hierdoor komen losse asbestvezels vrij in de lucht. Daarom is vervanging nodig. De overheid moedigt het verwijderen van asbestdaken aan. Soms kun je hiervoor ook een lening of subsidie krijgen. Lees bij de veelgestelde vragen op de contactpagina meer over de leningen, subsidies en andere financiële mogelijkheden bij het verwijderen van asbest. 

Asbest op andere plekken dan een dak

Het is belangrijk om asbestdaken te verwijderen, omdat ze steeds meer slijten en er asbestvezels vrijkomen. Asbest kan ook in bijvoorbeeld gevels, muren, vloeren of kozijnen zitten. Voor andere vormen van asbest geldt: zolang asbestvezels goed in ander materiaal vastzitten, is er weinig aan de hand. Maar als je gaat zagen, boren of breken, kunnen er wel veel vezels vrijkomen. Ga je klussen of verbouwen in een huis dat vóór 1994 is gebouwd? Laat dan eerst controleren of er asbest in zit en neem dan de juiste maatregelen. 

Heb je mogelijk asbest in andere delen van je huis? Maak dan gebruik van de volgende hulpmiddelen die je helpen om asbest te herkennen en te bepalen wat je moet doen. 

  • Vul de Advies op Maat-tool in van Milieu Centraal
  • Gebruik de Asbestwegwijzer van Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).


Meer weten? Ga naar de pagina 'Contact' voor antwoorden op alle veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.