Heb jij nog een asbestdak op jouw woning? Dan is dit een goed moment om aan de slag te gaan! Want jouw asbestdak ligt er al meer dan 30 jaar en is daardoor aan het slijten. En dat zorgt voor risico’s.
Twijfel je of je een asbestdak hebt? Bekijk het antwoord op de vraag ‘Hoe weet ik of er asbest in mijn dak zit’ op de ‘Contact’ pagina.
Waarom is het slim om je asbestdak te verwijderen?
Doordat jouw asbestdak in de buitenlucht ligt, slijt het onder invloed van regen, vorst en zonlicht. Daardoor komen er losse asbestvezels vrij. Via de wind en regen komen deze vezels in de lucht en in jouw huis en tuin terecht.
Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid. Hoe meer losse asbestvezels je inademt, hoe groter de kans dat je daar ziek van wordt.
Wees daarom problemen voor en vervang je oude asbestdak. Zo heb je een veilige en gezonde plek om te wonen en is jouw huis klaar voor de toekomst. Een nieuw dak zorgt ook voor een hogere woningwaarde en geeft ruimte voor bijvoorbeeld zonnepanelen, een dakrenovatie of dakisolatie.
Het vervangen van je dak is een flinke klus. Start daarom met het maken van een plan. Hieronder lees je hoe je dat doet.
Maak een plan
De eerste stap van het vervangen van je asbestdak is een plan maken. Geef in jouw plan antwoord op de volgende vragen:
Zijn er mogelijkheden voor de verbetering van je woning? Het verwijderen van je asbestdak levert nieuwe kansen op. Wil je bijvoorbeeld isoleren, een groen dak, een dakkapel of zonnepanelen?
Zijn er financiële regelingen? Check of er in jouw provincie of gemeente subsidies of leningen zijn voor het verwijderen van asbest of het duurzamer maken van je dak. Lees onderaan de pagina meer over subsidies of leningen.
Hebben mijn buren ook asbest? Bespreek met jouw buren of zij ook een asbestdak hebben. Het is vaak goedkoper als je het samen laat verwijderen.
Spreek duidelijk af wie de extra kosten betaalt als er onverwacht extra werk nodig is. Het asbestverwijderingsbedrijf voert het asbest altijd zelf af, maar overleg ook van tevoren wie het eventuele restafval opruimt.
Meld de verwijdering minimaal 4 weken van tevoren bij het online Omgevingsloket. Dit kun je zelf doen of via het asbestverwijderingsbedrijf dat de verwijdering voor je regelt. Hierbij moet ook het asbestinventarisatierapport meegeleverd worden. De website controleert meteen of er een vergunning nodig is. Maximaal 5 dagen na de aanmelding krijg je een antwoord. Als de melding wordt goedgekeurd, kan het asbestverwijderingsbedrijf beginnen met het asbest verwijderen.
Laat het asbestdak verwijderen.
Na het verwijderen volgt een eindcontrole om te controleren of alle asbest weg is. Dit wordt geregeld door het bedrijf dat het asbest heeft verwijderd en uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium. Pas als alles is gecontroleerd en goedgekeurd, mag je de plek weer gebruiken. Zonder goedkeuring is de sanering nog niet klaar.
De kosten voor het verwijderen van asbest hebben te maken met verschillende dingen, bijvoorbeeld van hoe groot je dak is en wat voor dakbedekking je hebt. Je kunt het beste offertes opvragen bij verschillende asbestverwijderingsbedrijven.
Op dit moment zijn er geen landelijke financiële regelingen voor het verwijderen van asbest. Sommige gemeenten of provincies bieden wel subsidies of leningen aan. Neem contact op met jouw gemeente of provincie en vraag naar de mogelijkheden. Ook kun je contact opnemen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Voor aanpassingen om je dak duurzamer te maken, zoals het plaatsen van zonnepanelen, kun je soms ook een subsidie krijgen. Check dit met de subsidiewijzer van Milieu Centraal.
Neem contact op met de eigenaar van het pand en geef aan dat je denkt dat er asbest in de dakbedekking zit en dat dit materiaal verweert. Verwijder zelf geen materiaal. Je kunt de eigenaar vragen het dak te controleren en het asbest te verwijderen. Als het dak heel erg beschadigd is, kun je een melding doen bij de omgevingsdienst of gemeente. Zij kunnen de situatie dan zelf komen beoordelen en verdere stappen ondernemen als dat nodig is.
Neem contact op met je buren en geef aan dat je denkt dat er asbest in de dakbedekking zit en dat dit materiaal verweert. Je kunt je buren vragen het dak te controleren en het asbest te verwijderen. Als het dak heel erg beschadigd is, kun je een melding doen bij de omgevingsdienst of gemeente. Zij kunnen de situatie dan zelf komen beoordelen en verdere stappen ondernemen als dat nodig is.
Meer weten? Ga naar de pagina 'Contact' voor antwoorden op alle veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.