Ik heb een woning

Heb jij nog een asbestdak op jouw woning? Dan is dit een goed moment om aan de slag te gaan! Want jouw asbestdak ligt er al meer dan 30 jaar en is daardoor aan het slijten. En dat zorgt voor risico’s.

Twijfel je of je een asbestdak hebt? Bekijk het antwoord op de vraag ‘Hoe weet ik of er asbest in mijn dak zit’ op de ‘Contact’ pagina.

Waarom is het slim om je asbestdak te verwijderen?

Doordat jouw asbestdak in de buitenlucht ligt, slijt het onder invloed van regen, vorst en zonlicht. Daardoor komen er losse asbestvezels vrij. Via de wind en regen komen deze vezels in de lucht en in jouw huis en tuin terecht.

Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid. Hoe meer losse asbestvezels je inademt, hoe groter de kans dat je daar ziek van wordt. 

Wees daarom problemen voor en vervang je oude asbestdak. Zo heb je een veilige en gezonde plek om te wonen en is jouw huis klaar voor de toekomst. Een nieuw dak zorgt ook voor een hogere woningwaarde en geeft ruimte voor bijvoorbeeld zonnepanelen, een dakrenovatie of dakisolatie. 

Het vervangen van je dak is een flinke klus. Start daarom met het maken van een plan. Hieronder lees je hoe je dat doet.   

Maak een plan

De eerste stap van het vervangen van je asbestdak is een plan maken. Geef in jouw plan antwoord op de volgende vragen: 

  1. Zijn er mogelijkheden voor de verbetering van je woning? Het verwijderen van je asbestdak levert nieuwe kansen op. Wil je bijvoorbeeld isoleren, een groen dak, een dakkapel of zonnepanelen?  

    Sommige van deze aanpassingen dragen bij aan een hoger energielabel van je huis en hebben financiële voordelen. Als je je huis isoleert, kun je de ISDE-subsidie krijgen. Sommige gemeenten geven subsidies voor groene daken, en zonnepanelen op je dak hebben meerdere fiscale voordelen. Kijk voor meer informatie op www.verbeterjehuis.nl of vul de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal in. Bespreek de planning met je asbestverwijderingsbedrijf. 
     
  2. Zijn er financiële regelingen? Check of er in jouw provincie of gemeente subsidies of leningen zijn voor het verwijderen van asbest of het duurzamer maken van je dak. Lees onderaan de pagina meer over subsidies of leningen.
     
  3. Hebben mijn buren ook asbest? Bespreek met jouw buren of zij ook een asbestdak hebben. Het is vaak goedkoper als je het samen laat verwijderen. 

Aan de slag

Vraag en antwoord

Meer weten? Ga naar de pagina 'Contact' voor antwoorden op alle veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.